sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Automaatti vai manuaali


Osaatko sanoa liikkuuko hevonen oikeasti yhteistyössä ratsastajan kanssa vai kulkeeko se itse ns. autopilotti päällä? Oletko todella itse aina ohjaksissa?

Uskaltaisin mennä väittämään, että suurin osa ratsastuskouluhevosista on tottunut puksuttamaan eteenpäin autopilotitta, automaatti päällä. Ne oppivat muistamaan: mihin suuntaan on ratsastustunnin aikana käännytty pituushalkaisijalta, mihin tulee voltti ja missä nousee laukka. Valitettavan suuri osa ratsastajista ei osaa erottaa kulkeeko hevonen automaatilla vai manuaallilla. Yleensä tämä huomataan ainoastaan hevosen ennakoidessa laukan nostoa. ”Hevonen ennakoi.” ”Tämä hevonen kuumu.” Kuulostaako tutulta?  Ne ovat yleisimmät asiat, mihin vedotaan. Ensimmäinen väite on oikein, mutta kuinka moni ymmärtää hevosen kulkevan automaatilla ja toimivan siksi kyseisellä tavalla. Tai että hevonen toimii samalla tavalla muissakin asioissa.

Yleisin tapa saada hevonen todella manuaaliohjaukselle eli kuulolle. On muuttaa koko ajan hieman tehtäviä, jotta hevonen ei pysty ennakoimaan vaan sen täytyy kuunnella ratsastajaa ja kysyä tältä ”Mitä tekisimme seuraavaksi?”

Jos esimerkiksi ratsastaa pituushalkaisijaa ja hevonen on selvästi kääntymässä vasemmalla on viisainta lähteä oikealle. Aina päinvastaiseen suuntaan kuin mihin hevonen olisi itse menossa. Silloin hevonen ei ole varma suunnasta ja kysyy ratsastajalta ”Kumpaan suuntaan?” Samoin laukannostoja, pysäytyksiä ja peruutuksia ei kannata tehdä aina samassa kohdassa. Vain parin askeleen muutoskin vaikeuttaa hevosen ennakoimista. Ja saa sen kuuntelemaan ratsastajaa.

Jokaisen kannattaa miettiä seuraavan kerran kun istuu hevosen selkään: onko itse todella ohjaksissa vai puksuttaako hevonen nätisiti manuaalilla eteenpäin. Ero voi parhaimmillaan olla hiuksen hieno ja vaihdella useita kertoja yhden ratsastustunnin aikana. On taito oppia pitämään koko ratsastuksen ajan manuaaliohjaus itsellään. Itselläni usein hevonen ajautuu autopilotille, kun kuuntelen opettajaa tai puhun jollekin. Näissä tapauksissa en ole enää kykenevä kesittymään 100% ratsastukseen vaan keskittymiseni tippuu 50-80%:iin, mikä ei ole tarpeeksi säilyttääkseeni hevosen manuaalilla.

Hevosta kannattaa myös kehua kun se tekee hyvin. Sanoa hevoselle 'hyvä', kehua sitä mielessään tai käydä pikaisesti sisäkädellä rapsuttamassa kaulalla. Näin se pysyy tyyväisenä ja saa lisää motivaatiota keskittymiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti